1. Een fundamentele toevoeging aan leiderschapsontwikkeling: ‘The Leadership belts’

Op 19 en 20 oktober 2023 starten wij met de eerste stap op weg naar een Leadership Black Belt: het Leadership Core Programma. Deze 2 dagen staan in het teken van het creëren van het versterken van het fundament voor jouw leiderschap. Zelfbewust, zonder aarzelen weten waar je voor staat, volledig in je kracht en in staat om op elk moment je balans te herstellen. Voor leiders en professionals die écht een verschil willen maken. Meer over de ‘leadership belts’ en het daadwerkelijk behalen van je Leadership Black belt lees je in dit bericht.

 

2. Alles al gezien en gedaan?

Er is geen onderwerp waar meer over is geschreven dan leiderschapsontwikkeling. Zoveel studies, zoveel definities over wat leiderschap nu eigenlijk is. Valt hier nog wat aan toe te voegen? Jazeker! Zelfs voor leiders die denken dat zij alles al gezien en gedaan hebben.

In de afgelopen 20 jaar heb ik mij op allerlei manieren verdiept in leiderschap en de ontwikkeling daarvan. Van het lezen van ‘must read’ literatuur tot het zoeken van de confrontatie met mijzelf in outdoor-trainingen in de Franse natuur. Van beproefde, doordachte en gescripte leiderschapstrainingen tot out-of-the-box activiteiten, bedoeld om je eigen leiderschap te scherpen. Daarnaast het beoefenen van krijgskunsten waarvan aikido in het bijzonder. Wat al die zaken gemeen hebben is dat leiderschapsontwikkeling bij jezelf begint, dat het gaat over de bereidheid om je nek uit te steken voor een hoger doel, dat je daar écht voor gaat staan, anderen betrekt en weet te inspireren en daadwerkelijk voorleeft hoe dat doel te realiseren. Wat leiderschap écht inhoudt leer je door ‘de mat’ te betreden!

3. De ‘hele leider‘

Samengevat leer je op de mat om vanuit je eigen kern te werken (centreren) én in verbinding met anderen te blijven. Alleen dan kun je samen soepel bewegen en groeien. Maar ook de keerzijde; kracht zetten leidt direct tot weerstand en frustratie. Zo zijn er nog veel meer relevante en actuele lessen te leren die, op een principieel niveau, 1 op 1 overeenkomen met de werkvloer in organisaties. Even terug naar jou als leider: waar wij de neiging hebben om zaken vooral rationeel te benaderen leer je daaraan ook op gevoel werken. Wanneer je in staat bent om je hoofd (ratio), hart (intenties) en lijf (gevoel) met elkaar in lijn te krijgen, dan ben je moeiteloos krachtig. Het is aantrekkelijk om zo’n ‘hele leider’ te volgen. Die weet waar die voor staat en waar die naar toe wil, heeft oog voor z’n omgeving en weet anderen in hun kracht te laten functioneren. Daarop focussen wij dus in deze leiderschapsroute. Terug naar je kern en van daaruit een verschil leren maken.

4. Aikido beoefenen = leiderschap ontwikkelen

Voorbij de vorm (samen technieken oefenen op een mat) gaat het dus om leren harmoniëren. Verwar dit alsjeblieft niet met soft. Het is weliswaar zacht in contact, waardoor je exact aan kunt voelen wat anderen nodig hebben, maar tegelijkertijd ook haarscherp en krachtig. Het is een sensationeel gevoel om anderen kunnen beïnvloeden zonder kracht te hoeven gebruiken. Belangrijk om op dit punt te vermelden dat ‘winnen’ in aikido niet gaat om ‘winnen ten koste van …’. Het gaat erom samen te winnen. Dan zijn wij tot bijzondere prestaties in staat.

5. Stap voor Stap

Er bestaat geen quick-fix voor leiderschapsontwikkeling. Je kunt niet in 1 stap naar bovenaan de trap. Beter is om dat stap voor stap te doen. Wij vinden dat juist bijzonder omdat je zo echt tijd hebt om te vertragen, te verdiepen, te reflecteren de onderliggende principes echt te doorleven. Ook een Leadership Black Belt bereik je niet in één keer. Stap 1 is jezelf laten informeren hierover. Stap 2 is het Leadership Core Programma (orange belt). Daarin sta jij centraal, sprankelend en vol in je kracht. De volgende stap is het Leadership Circle Programma (green belt). Daarin leer je hoe je, met behoud van je eigen centrum en kracht, oprechte verbindingen kunt leggen en oersterke teams en organisaties, gebaseerd op veiligheid, vertrouwen en resultaat. Om het geleerde te onderhouden, te verdiepen en te verbreden volgt hierop de Leadership Master Training (black belt). Dit is een maandelijkse supervisie waarin je we de principes echt doorleven, gekoppeld aan jouw eigen casuïstiek. Inspirerend én praktisch. Zo bouw je aan een oerdegelijk fundament voor jouw leiderschap, want zonder het fundament kun je eindeloos blijven compenseren. Dus; ga jij ook voor je Leadership Black Belt?

Leadership belts. Leadership Core Programma. Leadership Circle Programma. Leadership Master Programma. Leadership Black Belt. Leadership Orange Belt. Leadership Green Belt. Business aikido facilitator opleiding. Leadership Blue Belt.

6. Wanneer en waar?

Leadership Core Programma | Orange belt: 19 en 20 oktober 2023 in Huizen

Leadership Circle Programma | Green belt: 23 en 24 november 2023 in Huizen

Later meer over de Leadership Black Master Programma | Black belt. Als je op de hoogte wilt blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Inschrijven kan hier. Je ontvangt dan ook een gratis E-book over centreren.

 

Algemene info: https://www.kiworkx.nl/LeadershipBlackBelt/. De Business Aikido Facilitator Opleiding is bedoeld voor trainers die een aantal jaar ervaring hebben ‘op de mat’ en bereid zijn zich te committeren aan onze missie: leiders bewust maken van hun werkelijke kracht als hefboom voor échte verandering. Interesse? Stuur mij een PB of bel: Peter Hoogeveen, 06-41118827.