Nog een weekje tot aan het Kerstreces. Tijd voor wat bevrijdende gedachten ter reflectie op het afgelopen jaar én een goede start van 2024. Ik wens je alvast hele fijne dagen.

Onlangs stelde ik aan het begin van een keynote aan het publiek de vraag; ‘wie is er hard voor zichzelf?’ Vrijwel iedereen stak een hand op. Hoe zit dat bij jou? Het geeft toch te denken. We stellen niet alleen hoge eisen aan elkaar maar zeker ook aan onszelf. Dit ‘hard zijn’ gaat vrijwel altijd gepaard met mentale én fysieke spanning die, tenzij je het regelmatig helemaal oplost, maakt dat je langzaam maar zeker steeds minder goed gaat functioneren. Gelukkig kun je dit proces ook doorbreken en omkeren.

 

Zacht zijn voor jezelf? Hierom!

Goed om te weten; als je ontspannen bent dan ben je sneller, wendbaarder, veerkrachtiger, minder kwetsbaar en veel ontvankelijker voor je omgeving. Het is dan gelijk ook makkelijker om met feedback of kritiek om te gaan, eenvoudigweg omdat je het minder persoonlijk neemt. Je kunt beter luisteren en dat werkt direct door in de samenwerking met anderen waarbij jullie relatie ook meer ontspant. Fijn is dat! Zacht zijn betekent overigens niet slap. Het is juist een voorwaarde om superscherp en heel duidelijk te kunnen zijn.

 

Bevrijdende gedachten*

  1. Perfectie bestaat niet: durf fouten te maken. Het is veel belangrijker hoe je met een fout omgaat. Een fout die je goed herstelt is een stap vooruit.
  2. Naast je ratio heb je ook andere intelligentiebronnen. Op je gevoel vertrouwen is meestal raak.
  3. We hoeven niet overal om te strijden. Niet reageren en de ander even laten of gewoon je eigen actie kiezen (zonder schuldgevoel) zijn ook mogelijkheden.
  4. Je kunt een ogenschijnlijk ingewikkelde situatie vereenvoudigen door terug vallen op de principes**. Dan zie je door de bomen het bos weer.
  5. Hard werken is geen voorwaarde om gezien of gehoord te worden. Echt zijn volstaat. Wanneer je ontspannen en gecentreerd bent, gaat je omgeving zich vanzelf op jou richten.
  6. Altijd in balans zijn is een illusie. Onbalans is oké, want we kunnen dat simpel oplossen door een stapje terug te doen en onze balans te herstellen. Daarna kunnen we weer vooruit. Letterlijk en figuurlijk.

Misschien een wat ongewone tip om je te helpen ontspannen: stop iets zachts in je zak, zoals het pluisballetje op de foto hierboven, als herinnering aan het zo nu en dan even zacht zijn voor jezelf, elke keer als je eraan voelt. De afgelopen jaren heb ik er nogal wat uitgedeeld aan niet de minste leiders en andere professionals. Gewoon doen. Het werkt en het werkt heel direct. Ook voor grootmeesters …

 

Grootmeester in onbalans

‘Maar hoe kan het dat u altijd gecentreerd en in balans bent?’ werd Morihei Ueshiba (de grondlegger van de Japanse krijgskunst Aikido) ooit gevraagd. Heel even liet hij deze vraag tot zich doordringen. Hij streek even over zijn baard en zei toen: ‘Maar ik ben heel vaak uit balans. Alleen herken ik dat direct en weet dat heel snel te herstellen waardoor anderen dat kennelijk niet door hebben.’

 

* Bron: boek Business aikido (hoofdstuk 9, pagina 140).

**In Business aikido zijn 8 krachtige principes uitgewerkt waarmee je jouw succeskansen kunt vergroten vanuit ontspanning