, ,

Business aikido principe 2: ‘wees aanwezig in het moment’

Speciaal voor jou en voor jouw team post ik vanaf 18 juni om de week een blog waarin ik één van de 8 aikidoprincipes uit mijn boek ‘Business aikido’ uitwerk naar praktische waarde voor op de werkvloer. Voor een optimale start na het zomerreces met minder stress, minder fricties en met meer rust, evenwicht, resultaat en werkplezier. Business aikido ontving een shortlistnominatie voor Managementboek van het jaar 2019 en is dus volgens de vakjury een van de 5 beste managementboeken van het afgelopen jaar. Doe er je voordeel mee! Deze week het tweede principe:

‘Wees aanwezig in het moment’

1. Waarom?

Het enige moment waarop we invloed hebben, is het nu. Dat weten we natuurlijk al, wat echter nog niet betekent nog niet dat wij ook naar dit principe handelen en leven. Wat ons hierbij in de weg staat is ons ratio. Kort gesteld; te veel hoofd, te weinig gevoel. Moeiteloos dwalen we tijdens vergaderingen af naar zaken die beter hadden gemoeten of die we nog moeten gaan realiseren. Daarmee zijn we vertrokken uit et ‘nu’. Over het verleden, dat kunnen we niet meer veranderen, alleen maar accepteren. De toekomst moet zich nog aandienen dus daar kun je nu nog even niets mee. Voor beïnvloeden heb je alleen het nu en om dat effectief te doen is het zaak om in het moment aanwezig zijn, volledig ‘aan’ staan. De sleutel hiertoe ligt in aandachtig handelen.

2. Uit de organisatiepraktijk

Tussen mijn 25e en mijn 39e heb ik grotendeels in mijn hoofd geleefd. Dit realiseerde ik mij pas nadat ik in een burn-out belandde en op de terugweg daarvan meer inzicht kreeg in mijn eigen contraproductieve gedrag. Manieren die ik mij door de jaren heen sluipenderwijs had eigen gemaakt uit angst om fouten te maken, daarop aangesproken te worden, gekwetst te worden én omdat ik mijzelf had opgelegd dat ik in ieder geval professioneel moest zijn. Dat dit niet erg effectief was manifesteerde zich bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Ik was dan zo met mijzelf bezig dat ik feitelijk uit verbinding was met mijn omgeving. Beinvloeden deed ik vooral door te argumenteren en door, als ik hierop weerstand ondervond, mijn argumenten op een wat stelligere toon te herhalen. Luisteren deed ik maar slecht. Mijn invloed was daarmee maar beperkt.

Mijn besef hiervan markeert een punt van ommekeer. Ik besloot mijn patronen aan te kijken, hiervan los te komen en andere wegen te ontdekken. Aandacht was daarbij een sleutelwoord. Eerst voor mijzelf. Door eerst terug te gaan naar mijzelf – ik deed dit door op een rustige plek letterlijk mijn rug te rechten en bewust naar mijn bekkenbodem te ademen totdat ik mij ontspannen voelde – leerde ik mij steeds beter verbinden met mijn omgeving. Door in plaats van te argumenteren eerst maar eens te luisteren kon ik veel gemakkelijker meebewegen met anderen en invloed uitoefenen. Aanwezig zijn in het moment. Daarbij zag ik ineens allerlei kansen en mogelijkheden, die er voorheen waarschijnlijk ook al waren maar waar ik simpelweg geen oog voor had. Zo heb ik sindsdien vaak een verschil kunnen maken voor organisaties, zelfs op andere vakdisciplines dan het mijne. Nu nog steeds kan ik mij verwonderen over hoe kleine aanpassingen in gedrag een enorm verschil kunnen maken.

3. Achtergrondinfo

Om in het moment aanwezig te kunnen zijn is het dus zaak om je gedachtestroom even te laten. Dat is best uitdagend. Maar liefst 60.000 gedachten dienen zich dagelijks bij ons aan. Maar liefst 90% zijn dezelfde gedachten als de dag daarvoor. Zoals Albert Einstein al constateerde; ‘je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’ De oplossing kunnen we niet bedenken. Daarvoor is iets anders nodig. Een effectieve manier om je gedachtestroom te ‘parkeren’ is door iets te gaan doen waardoor je je aandacht ergens anders op richt. Bijvoorbeeld door terwijl je loopt iedere stap bewust te zetten, een deur aandachtig en zonder botsing te sluiten, die slok thee met je volle aandacht te drinken of door je kopje daarna in alle rust en zonder botsing op tafel te zetten. Vertragen versterkt dit nog eens extra. Zo kun je in kleine handelingen de rust terugpakken en helemaal terugkeren in het moment. Het is als mindfulness, maar dan terwijl je gewoon in beweging blijft.

Aikido beoefenen impliceert continu aandachtig in beweging zijn, in het moment en in verbinding met je omgeving. Dit maakt het ook zo’n bijzondere kunst. Eckhart Tolle, auteur van ‘De kracht van nu’ vat het mooi samen in deze quote: ‘in today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just being’.

4. Er zelf mee aan de slag

  • Vertraag: Door wat te vertragen – de eenvoudigste manier is door simpelweg wat langzamer te gaan lopen – wordt je rustiger en neem je veel meer waar. Loop volgende keer, juist als er sprake is van druk, langzamer naar die voor jou belangrijke vergadering. Visualiseer daarbij dat je met je voeten de grond waarop je loop masseert. Binnen een halve minuut ervaar je rust. Een prima startpunt voor dat belangrijke moment.
  • Voorkom botsingen: Botsingen verstoren jouw rust, ook wanneer je dien net weer hebt hervonden. Dus; loop zonder met de grond te botsen, sluit de deur aandachtig, leg je spullen zonder botsing op tafel, vlei jezelf in de stoel en als je er vervolgens helemaal bent, geef het dan niet weg door gehaast je punt te willen maken. Laat eerst de ander aan het woord. Je kunt daar vervolgens vloeiend – lees; zonder botsingen – op inhaken.
  • In een keer goed: Doe wat je ook doet met de verwondering alsof je het voor de allereerste keer doet. Accepteer vervolgens het resultaat als ‘perfect voor dat moment’. Op naar het volgende moment.

5. Het vervolg …

Ik hoop dat je van dit moment hebt genoten en dat deze blog waardevol voor je was. Zo ja, deel hem dan met mensen voor wie dit ook interessant kan zijn. Over 2 weken, op dinsdag 16 juli 2019, post ik de volgende blog over het derde aikidoprincipe dat luidt; ontspan volledig. Die past perfect bij de vakantieperiode die we ingaan. Lees jij weer mee?

Als jij niet kunt wachten dan heb ik een paar opties voor je:

  1. Lees mijn boek ‘Business aikido’. Via deze link kun je bestellen of door het boek bladeren: https://www.kiworkx.nl/boek/
  2. Inspirerende keynote voor je managementdag? Een masterclass voor jouw teamdag? Een tweedaagse teamtraining? Contact mij voor informatie: https://kiworkx.nl/contact/ of bel 06-41118827

Tot over 2 weken!