, , ,

Business aikido principe 7: ‘streef eenheid na in alles’

Hoe ga je? Lukt het al om je rust en overzicht te bewaren, stress te minimaliseren en meer plezier in je werk te hebben? Dit is al weer de 7e blog in een reeks van 8 waarin ik een van de krachtige principes uit ‘Business aikido’ nader toelicht. Business aikido ontving een shortlistnominatie voor Managementboek van het jaar 2019 en is dus volgens de vakjury een van de 5 beste managementboeken van het afgelopen jaar. Doe er je voordeel mee! Het volgende principe gaat over teams, organisaties maar ook over jezelf. Dit luidt:

 

‘Streef eenheid na in alles’

1. Waarom?

Verdeeldheid leidt tot krachtverlies. Aan eenheid ontlenen wij kracht. Er gaat dan geen energie verloren aan innerlijke strijd. Alleen dan zijn we wendbaar en kunnen we op ieder moment moeiteloos versnellen. Maar, dat is in de praktijk nog niet zo makkelijk. We hebben allemaal onze bijzondere kwaliteiten, ideeën en belangen. Dat maakt dat er ook altijd sprake is van een onderstroom, datgene wat niet uitgesproken wordt maar er wel is. Dat met elkaar tot één brengen vraagt aandacht. Gebrek aan eenheid is te herkennen aan onbalans, gedoe en geworstel, binnen teams of met onszelf. Aan de andere kant zijn er ook inspirerende voorbeelden van teams die boven zichzelf uitstijgen, mensen die ons inspireren, simpelweg door wie ze zijn. Onverdeeld, als één. Dat is heel aantrekkelijk.

2. Uit de organisatiepraktijk

Als consultant en interimmanager heb ik veel organisaties van binnen gezien. In elke organisatie is wel sprake van verdeeldheid en onbalans op een of meerdere gebieden. Zo werkte ik eens voor een dienstverlener die weliswaar financieel gezond was maar zelf niet goed scherp had waar zij nu voor stond. Daardoor leek geld verdienen het enige hogere doel. Zo werd dat ook gevoeld op de werkvloer. De betrokkenheid was laag en het verloop hoog. Veel energie ging op aan onderlinge afstemming (door verdeeldheid), het motiveren van medewerkers (door gemis van betekenis) en werven en proberen te behouden van mensen (door gebrek aan betrokkenheid, ieder voor zich). De organisatie werd daardoor steeds minder slagvaardig. Zoals gesteld; verdeeldheid gaat gepaard met krachtverlies.

In samenspraak met de werkvloer én een klanten- en leverancierspanel werkten we aan een kraakheldere missie, waarden en strategie. Die vertaalden we vervolgens door naar heel concrete acties en gedrag. Het jaar daarna groeide de betrokkenheid, nam het ongewenste verloop af en waar voorheen absoluut geen sprake van was toonden medewerkers zich meer en meer ambassadeur. Dat gold ook voor de in het panel betrokken klanten en leveranciers. Je zou kunnen zeggen dat het hele systeem betrokken was, geïncludeerd. Eerlijk is eerlijk; niet alle gedoe was direct opgelost. Maar misschien nog wel belangrijker dan de harde resultaten, er was een toon gezet die op een positieve manier besmettelijk was. Dat voelde krachtig. Zoals gesteld; aan eenheid ontlenen wij kracht.

3. Achtergrondinfo

Synergie in Nederland: 1 + 1 = 3 ofwel ‘het geheel is meer dan de som der delen’. Synergie in Japan: 1 + 1 = 1. In plaats van op ‘meer’ richt men zich op het met elkaar een eenheid zijn. Dat impliceert dat het ‘wij’ belangrijker is dan het ‘ik’. In onze individualistische cultuur is dat niet gewoon. Om de kracht van eenheid te duiden gebruikte Morihei Ueshiba, de grondlegger van aikido, drie symbolen; een driehoek, een cirkel en een vierkant, tezamen ook wel ‘Sangen’ genoemd. Hiervan zijn verschillende interpretaties zoals ‘mensheid, hemel en aarde’, ‘initiatief, eenwording en soliditeit’ en ‘hoofd, hart en lichaam’. In alle gevallen vormen deze symbolen een evenwichtige eenheid. Het plaatje hieronder druk in eenvoudige vorm uit hoe verschil tussen onbalans (links) en balans (rechts) er in een organisatie uit kan zien.

Als we dan het voorbeeld uit de organisatiepraktijk er bij pakken dan herpakte de dienstverlener uit dit voorbeeld haar balans door de richting helder te maken (driehoek), alle  bronnen te betrekken (vierkant) waardoor de betekenis voor iedereen duidelijk was (cirkel). Daarmee kwam de organisatie weer in evenwicht.

4. Er zelf mee aan de slag

Wat je in ieder geval kunt doen en waar je direct mee kunt beginnen als je eenheid wilt is:

  1. Alle relevante partijen betrekken, jezelf openen voor andere gedachten dan de jouwe en echt naar elkaar luisteren. Vergeet daarbij vooral de stem van de minderheid niet, een van de principes van Deep Democracy. Dat vraagt soms wat geduld maar maakt dat je, eenmaal met elkaar op een lijn, frictieloos kunt versnellen.
  2. Ontmoet elkaar é Afgelopen week demonstreerde aikidogrootmeester Kobayashi nog eens hoe sterk dat werkt; vanuit jouw centrum, gericht op het centrum van de ander. Niet half maar recht er op. Dat maakt het echt, geeft scherpte en schept eenheid. Net niet en het is krachteloos. Je kunt het verschil direct voelen. Even vertalen naar business taal: stel de echte vragen vanuit hoe je ze oprecht voelt. Niet om de brei heen draaien maar gewoon raak, met oog voor de ander. Wat spelregels helpen om de hiervoor nodige veiligheid te scheppen maar dan klopt de basis. Dan groei je als mens, als team en als organisatie.
  3. Check m.b.v. de drie symbolen: Een interessante exercitie is om als team of organisatie eens te checken of deze drie elementen wel met elkaar in evenwicht zijn. De richting (visie, missie, strategie) met het fundament (mensen, middelen, bronnen) en in welke mate het echt leeft (teamgeest, waarden, trots). Het geeft inzicht met betrekking tot waar bijstelling nodig is om tot eenheid te komen. In bijlage 5 van mijn boek ‘Business aikido’ vind je een praatplaat die bedoeld is om dit proces te ondersteunen.

Uitnodiging. Natuurlijk heb ook ik geen monopolie op de wijsheid. Deel als je blieft je ervaringen, inzichten en gedachten hierover. Dat is waardevol. Dat mag recht-door-zee. Graag zelfs. Zo werken we aan eenheid en synergie: 1 + 1 = vanaf nu 1.

5. Hoe verder vanaf hier?

Dank je weer voor het lezen van deze blog. Vergeet niet te delen. Mijn volgende blog staat gepland voor dinsdag 24 september 2019. Die gaat over het principe ‘weet wat je wilt bijdragen aan het grotere geheel’. Daardoor blijf je gemakkelijker gecentreerd, zelfs onder druk. Dat geeft een prettig gevoel voor jezelf en maakt je een aantrekkelijke partner in business.

Bekijk en overweeg ook deze opties:

  1. ‘Business aikido’ het boek. Heb jij dit prachtige lees- en doeboek nog niet? Hier kun je het in bladeren en bestellen https://www.kiworkx.nl/boek/
  2. Keynote, masterclass of training? Een sprankelende en prikkelende keynote voor je evenement, een masterclass voor jouw (management)teamdag of een meerdaagse teamtraining? Contact ons voor de mogelijkheden: https://kiworkx.nl/contact/ of bel 06-41118827

Vergeet natuurlijk niet ook de andere blogs uit deze serie te lezen. Tot de volgende blog.